Heb ik als zelfstandig ondernemer ook recht op de kinderopvangtoeslag?
Zo ja, hoe bepaal ik de uren wanneer deze wisselen per week en zo ook mijn inkomen?

Als zelfstandig ondernemer heb je ook recht op de kinderopvangtoeslag. Net als de andere werkende papa’s en mama’s. Alleen is het voor jou als ondernemer veel online werk en lastig te bepalen. Als ondernemer heb je geen 9 tot 5 baan. Soms werk je wel meer dan 40 uur, soms werk je veel minder. Hoe kan je dit nu het beste aanpakken voor de kinderopvangtoeslag, dan wel het kindgebonden budget?

Als ondernemer ben je verplicht tot het bijhouden van een goede urenadministratie. Deze urenadministratie is immers de grondlegging voor de diverse aftrekposten die jij claimt bij je aangifte inkomstenbelasting. Denk aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek etc. De urenadministratie kan ook opgevraagd worden door de belastingdienst als onderbouwing voor de kinderopvangtoeslag.

De basis voor de door jouw geclaimde aftrekposten en kinderopvangtoeslag is dus je urenadministratie. Ben je niet zo van de agenda’s? Toch zal je eraan moeten geloven. Al eerder heb ik in het kader van de zelfstandigenaftrek een blog geschreven over dit onderwerp. Je vindt hier de link om meer te weten te komen over het urencriterium.

Let er wel op dat het niet uitmaakt hoeveel uur je maakt per week, je kan maximaal voor 230 uur per maand per kind aan kinderopvangtoeslag terugvragen.

Heb je meer opvang per kind gevraagd dan de maximale 230 uur? Dan komen de volledige kosten boven deze 230 uur geheel voor eigen rekening.

Bij het bepalen van de kinderopvangtoeslag gaan we uit van de
mama of papa die het minst aantal werkende uren per jaar maakt.
Dat kan als  ondernemer zijnde dus ook zomaar je partner zijn, terwijl deze wel misschien de hoofdkostwinner is.

Wanneer je wisselende uren maakt dan kan je voor de kinderopvangtoeslag in beginsel uitgaan van het gemiddelde aantal uren per maand om mee te beginnen.

Echter wil de belastingdienst wijzigingen binnen 4 weken hebben ontvangen. Je zal dus maandelijks moeten kijken of je voor die maand de gemaakte uren en inkomen zal moeten wijzigen.

Tolt je hoofd inmiddels al van alle regels en wat je wel en niet moet doen?
Voor ondernemers is het gewoonweg lastig. Punt.

Het wordt nog lastiger omdat de kinderopvangtoeslag uitgaat van het verzamelinkomen.
Het verzamelinkomen is het inkomen wat je krijgt in box 1, dus waar ook je aftrekposten en eigen woning invallen. Wat het verzamelinkomen precies inhoudt, kan je hier lezen.

Zie jij jezelf al maandelijks zitten om alle wijzigingen door te geven? Of laat je dat liever over aan de leukste en gezelligste boekhoudster?

Ondernemers wees verstandig en laat ook de toeslagen door de boekhouder doen. Wijzigingen, aanvragen we doen het met liefde. Bij Paroba Finance & Coaching is het mogelijk om dit bij je pakket in te voegen. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste ondersteuning voor je bedrijf maar ook voor je gezin. Vraag ernaar bij je boekhouder

Reageren

reacties

Tips & tricks

Meld je aan en ontvang periodiek een mailtje met handige tips & tricks waar jij financieel beter van wordt!

Hoera, je aanmelding is gelukt!