De belastingaangifte mogen we voor 1 mei weer invullen en insturen. De komende weken leg ik enkele begrippen, kortingen en aftrekposten uit. Vorige week kon je alles lezen over het de zelfstandigenaftrek. Heb je de blog gemist of nog niet gelezen? Klik dan hier om even bij te lezen.

Deze week staan de zorgkosten centraal. Over deze aftrekpost zijn er altijd veel vragen, omdat mensen denken dat ze alles kunnen aftrekken wat buiten de zorgverzekering is betaald. De belastingdienst spreekt over “specifieke zorgkosten” die aftrekbaar zijn. Wil je zorgkosten kunnen aftrekken dan moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De voorwaarden zijn:
– je mag alleen kosten aftrekken die zijn gemaakt in verband met ziekte of invaliditeit.

– je mag de kosten alleen aftrekken in het jaar waarin je ze hebt gemaakt.
Bijvoorbeeld: Kosten van 2016 mag je niet aftrekken in je belastingaangifte van 2017.

– je mag alleen het deel van de kosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding vanuit de zorgverzekeraar hebt gehad of de bijzondere bijstand.

Je mag zorgkosten aftrekken als deze buiten het eigen risico vallen. Of dit nu het vastgestelde eigen risico is van € 385,- (2017) of het zelf gekozen vrijwillig eigen risico. Vrijwillig eigen risico is het eigen risico bedrag dat je hebt gekozen bij het aangaan van je zorgverzekering. Stel je kiest voor een eigen risico van € 500 zodat je zorgverzekering lager uitvalt, dan mag je de gekozen extra € 115,- aan eigen risico niet aftrekken bij de belastingaangifte.

De gemaakte zorgkosten mag je aftrekken voor jezelf, jouw fiscale partner en kinderen jonger dan 27 jaar als zij zelf niet in staat zijn deze te betalen. Er zijn uitzonderingen voor personen die tot jouw huishouden behoren maar het niet zelf kunnen betalen. Kijk hiervoor even op de website van de belastingdienst.

Een overzicht van aftrekbare zorgkosten kan je vinden op de website van de belastingdienst.  Klik hier om direct naar de tabel te gaan om te zien wat je kunt aftrekken.

Deze aftrekpost is beperkt door de Belastingdienst met een drempelbedrag. Dit wil zeggen dat er een deel van de uitgaven mag worden afgetrokken. De hoogte van deze drempel hangt af van het drempelinkomen (lees hier meer over inkomen).

De berekening van het drempelbedrag verschilt per jaar,voor 2017 is dit:
Drempelinkomen    Drempel
€ 0 – €7.586              € 129
€ 7.586-€ 40.296       1,65%
€ 40.296 en hoger     € 664 + 5,75% van het bedrag boven de € 40.296

Vergeet niet om je aangifte inkomstenbelasting te doen en in te sturen wanneer je zorgkosten wil aftrekken. Wanneer je geen aangifte doet, kan je ook niks terug vragen :).

Reageren

reacties

Tips & tricks

Meld je aan en ontvang periodiek een mailtje met handige tips & tricks waar jij financieel beter van wordt!

Hoera, je aanmelding is gelukt!